Melyik állítás igaz rád?

1.      Egy fárasztó feladat után teljesen lemerülök, és ki kell pihennem magam, hogy újra feltöltődjek.

2.      Energiám folyamatosan újratöltődik. Még egy fárasztó feladat után is tovább tudok dolgozni, tanulni.

Hogy az akaraterő végtelen-e vagy véges, a tudomány képviselőit is megosztja.

Vannak, akik azt mondják, hogy az akaraterő olyan, mint az izom: egy nagyobb igénybevételnél elfárad. És vannak, akik amellett kardoskodnak, hogy az akaraterőnek nem léteznek biológiailag megszabott határai, a határokat mindenki saját maga szabja meg.

De mindegy is, hogy a tudomány képviselői mit mondanak, hisz sosem lehet egyik állítás sem teljesen független attól, aki mondja. Mindenképpen közrejátszik az ügyben a kutató saját tapasztalata. A lényeg az, hogy te mit tartasz magadról.

Én például rég megfigyeltem, hogy egy hosszú nap végére nem tehetek fontos tárgyalást, mert nem fog az agyam, és olyan megállapodásokat kötök, amilyeneket máskor nem kötnék. Magyarán ha a nap folyamán az akaraterőmet már kimerítettem, mondjuk sok döntést hoztam, könnyebben engedek mindenféle kísértésnek.

Azt is megfigyeltem, hogy ha lemerültem, bizonyos ingerekre hevesebben reagálok, a bolhából is elefántot tudok csinálni. Akkor vagyok oké, ha semmi szokásostól eltérő inger nem ér.

A két, látszólag egymásnak ellentmondó tételt a következő formában érdemes megjegyezned:

-         Egyrészt a dolgok nagyrészt fejben dőlnek el. Tehát ha az a képed önmagadról, hogy ezt meg ezt képes vagy megcsinálni, akkor ezt meg ezt képes leszel megcsinálni. Ha azt képzeled, hogy ott a teljesítőképességed vége, akkor ott lesz a teljesítőképességed vége.

-         Amellett, hogy a dolgok valóban nagyrészt fejben dőlnek el, nem érdemes folyamatosan, hosszú időn keresztül túlterhelni magad. Persze krízishelyzetben, vizsgaidőszakban, projekt leadási határidő előtt szükséges is, hogy határtalannak képzeld akaraterődet és munkabírásodat. Különben majd inkább körmöt lakkozol, takarítasz, e-maileket olvasol, megbetegszel ahelyett, hogy a feladattal foglalkoznál.

De saját magad, egészséged és kapcsolataidat teszed tönkre, ha ezt folyamatosan teszed, vagy egyszerre több szálon futtatsz olyan projekteket, amelyek nagyon igénybe veszik energiáidat.

Nem hiába egyik fő jelszavuk a szenvedélybeteg önsegítő csoportoknak a következő: Egyszerre csak egyet!

Ha éppen le akarod tenni a poharat, ne kezdj kemény fogyókúrába is! Ne akkor akarj leszokni a cigiről, vagy ne akkor akard radikálisan csökkenteni háztartási költségeidet, amikor épp munkahelyet váltasz. Ha most kerültél új pozícióba, ne vállalj azonnal mellékállást. Ha kicsi gyereked van, ne menj vissza dolgozni úgy, hogy van egy friss vállalkozásod. Mert itt a hit önmagában már nem segít.