Nehéz helyzetben az a vezető, akinek a teamje beteg, nem jól működik. Nem könnyű felállítani a diagnózist, hogy mi a betegsége, mitől beteg, és hogy ez mennyire előrehaladott.

Első lépésként fontos tudatosítanod azt, hogy ha a betegséget meg akarod állítani, ez a beavatkozás az egész szervezetnek megerőltető lesz. A test minden része, magyarán a csapatod minden tagja meg fogja érezni.

De hogy is láss hozzá?

A jól bevált GROW modell alapján teendőd a következő:

– Goal (célmeghatározás) – látnod kell a szakmailag, emberi kapcsolatilag pontosan meghatározott jövőképed ahhoz, hogy az általad képviselt úton tudjatok továbblépni. Tudnod kell, milyen az az állapot, ahova vinni akarod a csapatot,  és azt is, hogy miért ez a célod, milyen ügyet szolgálsz ezzel, mi a mögöttes szándékod.

– Reality (a valóság) – Látod a jeleit annak, hogy valami nem jól működik. Látod a következő jelek: nincs támogatás a teamben, nincs összhang, eredmények, előrehaladás.

Ezen a ponton azt kell meglátnod, hogy hol tartotok most? Mentek-e egyáltalán valamerre, és ha igen, merre? Milyen messze van a cél? Milyen akadályok vannak a cél felé vezető úton? Látsz- e olyan példát magad előtt, aki már elérte ezt a célt, aki már kivezetett egy teamet a slamasztikából? Ő hogy csinálta?

– Options, (lehetőségek) – ha megvan a cél, ki kell választania a gyógymódot, amiről úgy tűnik, a legcélravezetőbb. Akut helyzetben műteni kell, a beteg részt el kell távolítani. lehet, hogy kemény diéta, edzés, lehet, hogy antibakteriális kezelés, lehet, hogy elég a homeopátia.

Ha gyógyítható az adott szerv, úgy döntesz, hogy egy kevésbé fájdalmas, hosszabb, kemény antibiotikumos kúrát választasz. Ilyenkor mérlegelned kell, hogy milyen hosszan tart a kezelés, hogy mennyibe kerül, és hogy mennyi a gyógyulás esélye.

Az is lehet, hogy egy laza homeopatikus kezelés is elegendő, csak jól fel kellett tárni a diagnózist és pontosan meghatározni a célt.

– Wrap up (indulás!) – A gyógyulás folyamatában neked nagyon határozottan a gyógyuló szervezet mellett kell lenned. Egyrészt, mert te is része vagy, te is gyógyulsz, vagy meghalsz a többiekkel együtt, másrészt pedig ez még nem az a szakasz, amikor mindenki szabadon csinál mindent, hisz az új cél, az irány, az új gyakorlat, az új munkamódszer, a „kemény diéta és napi testedzés” még nem ivódott bele a hétköznapi rutinba. Amíg ez nem megy simán, szorosan tartod embereid kezét és vezeted őket lépésről lépésre.

Előre fel kell mérned azt is, hogy milyen akadályokkal számolhatsz a gyógyulási folyamat során. Kik és mik a gyenge pontok és ezekre hogy tudsz felkészülni?

A legfontosabb pedig, hogy minden egyes pillanatban tudd, mennyire akarod ezt a célt. Higgy a célodban, és ha elbizonytalanodsz, tudd, kihez fordulhatsz segítségért. A múlt héten összeszedett támogatóidra ezekben a nehéz időkben különösen nagy szükséged lesz.