Ez az Igazi! Ő az Igazi! Ez az Igazi Csapat! Ő az Igazi Barátnő! Amikor először találkoztunk, rögtön tudtam, hogy valahol nagyon mélyen mi egyek vagyunk. Varázslatos pillanat volt, nem éreztük az idő múlását, ömlött belőlünk a szó, mintha ezer éve ismernénk egymást.

Ilyen és hasonló mágikus élményekről számolnak be azok, akik olyan emberekkel találkoznak, akikkel valamilyen megmagyarázhatatlan ok miatt egy csapásra szimpatikusak lettek egymásnak. Fura módon ezek az első találkozás- élmények az idő előrehaladtával nem halványulnak, sőt, sok-sok év után is ugyanazt az intenzív, eufórikus érzést idézik elő, mint amit eredetileg éreztek az érintettek.

Ami a legtutibb a dologban, az a következő:

Annak ellenére, hogy a legtöbb ember azt képzeli, ezek a mágikus pillanatok csak véletlenül történhetnek meg velünk, valójában mi magunk tudatosan is megteremthetjük azokat a körülményeket, amelyek az ilyen kapcsolódásokat automatikusan előidézik.

Hogy hogyan?

Ezt osztja meg velünk Ori és Rom Brafman legújabb, németül megjelent könyvében (Click: Der magische Moment in persönlichen Begegnungen).

Melyek hát a szerzők szerint azok a tényezők, amelyeknek az emberi egység érzése köszönhető?

1. Sebezhetőség kimutatása

A legtöbben közülünk azt gondolják, hogy az, aki sebezhetőnek mutatkozik, gyenge, és védtelen pozícióba helyezi magát.

Pedig a sebezhetőség és önmagam megmutatása egyértelműen az erények közé tartozik. Ha megmutatjuk gyenge pontjainkat, a másik ember bízni fog bennünk, mégpedig éppen azért, mert ezzel egyfajta rizikót vállaltunk. Ha vállaljuk, hogy emberből vagyunk, a másik fél erre éppenhogy saját énjének feltárásával reagál majd.

2.  Térbeli közelség

Kimondottan nem szeretek telefonon, skypon mély beszélgetéseket folytatni, interjút készíteni, coaching ülést vezetni. Ilyenkor bár közel van a másik, mégsincs közel. Elmerültem a beszélgetésben és mégsem. Emiatt, ha mód van rá, kerülöm az ilyen helyzeteket.

Kimutatták, hogy az emberek térbeli közelsége óriási hatással van az együttműködésük minőségére. Egy amerikai felmérés során többemeletes épületben együtt dolgozó kutató munkatársakat vizsgáltak. A munkatársak kétszer olyan gyakran vették fel a kapcsolatot azonos emeleten dolgozó kollégáikkal mint másik emeleten dolgozó kollégáikkal, még akkor is, ha az azonos emeleten lévő kolléga nem az ő osztályukhoz tartozott!

Ennek a kutatásnak az eredménye is azt erősíti, hogy a nem tervezett, hétköznapi témájú beszélgetések és interakciók ereje óriási és jelentősen befolyásolja az emberi kapcsolatok mélységét.

 A jövő héten a következő tényezőkkel folytatjuk:

  1. Jelenlét
  2. Hasonlóság
  3. Megosztott szenvedés
  4. Bizalom